Webové stránky

HTML + CSS

Praktická maturitní zkouška z TWS

HyperText Markup Language

HTML (HyperText Markup Language) je značkovací jazyk pro vytváření www stránek. Kód v jazyku HTML se skládá z vlastních dat, která se mají zobrazit a z tzv. značek (tagů). Tyto značky popisují strukturu dokumentu a způsob jeho zobrazení. Všechny značky (tagy) jsou uzavřeny v ostrých závorkách. Většina značek je párových. Párové značky se skládají z otevírací značky a uzavírací značky.

Před samotným vytvářením obsahu webové stránky musíme vytvořit základní strukturu HTML dokumentu. HTML dokument se skládá z několika částí. Na prvním řádku kódu je značka, která definuje typ dokumentu. Vlastní kód stránky je uzavřen v párové značce HTML. V rámci značky HMTL je kód rozdělen do dvou částí: na hlavičku a tělo dokumentu. Při psaní jednotlivých značek nehraje velikost písma žádnou roli.

Cascading Style Sheet

Webová stránka je tvořena vlastním obsahem ve formě textu, obrázků, tabulek a celé řady další objektů a dále formátem těchto objektů. Formátem webových stránek myslíme například barvu a velikost písma, pozadí, zarovnání – tedy všechno, co nepatří do obsahu. Vzhled webové stránky a umístění jednotlivých částí (tzv. layout) se tvoří pomocí CSS (Cascading Style Sheet). Kaskádové styly jsou kolekcí metod pro grafickou úpravu webových stránek.