Beseda s Honzou Kašturou

Na naší škole proběhla ve středu 1. 3. 2023 beseda s Honzou Kašturou. Honza je zakladatel a až do nedávna i výkonný ředitel softwarové společnosti INVENTI. Nápad založit IT firmu dostal poprvé v roce 2010. Tehdy ještě doznívala finanční krize z roku 2008 a situaci odpovídaly i reakce z jeho okolí: “Jste blázni v tuto dobu rozjíždět IT firmu,” slýchával na začátku. Jeho životní filozofií bylo vždy “it’s about the people” (je to o lidech). Tu chtěl převést do vlastní firmy. Až na výjimky pracoval ve firmách, kde lidé byli jen čísla a prostředkem k vydělávání peněz. A on chtěl vybudovat něco lidského. Přes všechny “životní jistoty” plynoucí ze zaměstnání se rozhodl do toho říznout a založit vlastní IT firmu.

Témata besedy se právě opírala o jeho životní zkušenosti jak z doby před založením firmy, tak po ní. Různé otázky mu pokládali žáci oboru informační technologie třetího a čtvrtého ročníků. Rozhovory se točily kolem pracovních pohovorů s budoucími zaměstnanci, kolem hodnot, kterých si na pracovních váží, kolem nástupní mzdy i kolem toho, jaké cesty vedou k úspěchu.

Děkujeme Honzovi, že si na nás udělal čas a přinesl nám cenné rady a informace do života. Doufejme, že se brzy na nějaké podobné události opět potkáme.

Zdroje: webové stránky společnosti INVENTI (www.inventi.cz)

O autorovi Ing. Zdeněk Smištík