Jmenuji se Maker, Snapmaker 2.0! Nová dimenze ve vzdělávání.

V tomto světě plném technologických inovací a digitálního pokroku nezůstává pozadu ani naše škola. K Vánocům jsme dostali skvělý dárek – Snapmaker 2.0 A350 – včetně krytu. Tato technologie přinese nový rozměr do předmětů počítačová grafika a 3D modelování a rozšíří obzory do gravírování, frézování a řezání materiálů.

Co to vlastně Snapmaker 2.0 A350 je?

Snapmaker 2.0 A350 je multifunkční 3D tiskárna, laser a CNC fréza, která kombinuje tisk, gravírování a řezání do jediného zařízení. Je to jako tři stroje v jednom! Jeho unikátní design a schopnost pracovat s různými materiály z něj činí ideální nástroj nejen pro výuku, ale i pro kreativní projekty a experimenty.

Snapmaker 2.0

Jaké funkce nám Snapmaker 2.0 A350 přinesl

1)      3D tisk

Přestože naše škole je už učebnou s 3D tiskárnami vybavena, není na škodu se seznámit s alternativními modely a navzájem posuzovat kvality jednotlivých z nich. Výhodou řešení 3D tisku se Snapmaker je i v dodávaném krytu, který zabezpečí větší stálost okolní teploty tisknutého materiálu při tisku a zamezí tak možné deformaci.

2)      Gravírování a řezání laserem

Tiskárna (v tomto případě laserová gravírka) je vybavena 1600mW laserem, která dokáže gravírovat a řezat papír, překližku, kůži, akryl, lepenku, látku a dokonce i potraviny, jako jsou sušenky nebo kokosové ořechy a spoustu dalších materiálů. I v tomto případě je kryt obrovskou výhodou. Nejen že chrání náš zrak před paprskem laseru, ale udržuje i zápach a prach uvnitř krytu, kde je odvětrávám svodem ven.

3)      CNC fréza

CNC frézka je ideální pro přesné vyřezávání a řezání tvrdých materiálů, jako jsou tvrdé dřevo, desky plošných spojů, akryl, POM (polyoxymethylen), desky z uhlíkových vláken a mnoho dalších. Při tomto způsobu zpracování materiálů dochází ke generování značného množství odpadu – jako prach a piliny, kde sehraje opět svou roli kryt, který je prachotěsný a udrží nečistoty uvnitř.

výrobky na Snapmaker 2.0

Tato „mašinka“ je skvělým krokem směrem k praktickému a inovativnímu vzdělávání. Hned od začátku si našla v řadách žáků své příznivce, kteří jí věnují nemalou část svého volného času. Osobně mě to moc těší a jsem rád, že nejenom ve mně dřímá nadšení z tvoření a prozkoumávání nových věcí a technologií.

Na závěr popřeji našemu Snapmakeru do nového roku hodně kreativních a zajímavých projektů a aby se komunita žáků, kteří s ní tráví volné chvíle, jenom rozvíjela. Samozřejmě nezapomenu ani na čtenáře – vám všem krásné svátky a vše nej do nového roku 2024.

Buďte dobří!
Ing. Zdeněk Smištík

O autorovi Ing. Zdeněk Smištík